Odchudzanie, oczyszczanie…

Wiosną zaczynamy bardziej zwracać uwagę na nasz wygląd zewnętrzny. Wdrażamy kuracje oczyszczające i odchudzające, modyfikujemy nasz sposób odżywiania.
Jest taka niepozorna, ale istotna rzecz, na którą warto zwrócić uwagę, żeby poprawiać swoje zdrowie na co dzień.Tą rzeczą jest skórka roślin?. Stanowi zazwyczaj odpadek, który wyrzucamy, a to wielki błąd! Obecnie większość roślinnych produktów żywnościowych jest oczyszczana z cennych osłonek i otrzymujemy małowartościowy produkt (np.biała mąka). A to skórki i osłonki roślin zawierają BOGACTWO witamin i substancji biologicznie czynnych, błonnik. Dodatkowo patrząc z punktu widzenia medycyny chińskiej mają właściwości:
– OCZYSZCZAJĄCE,
– MOCZOPĘDNE,
– POPRAWIAJĄCE KRĄŻENIE (Qi i krwi).
Pomagają pozbyć się wilgoci i śluzu (a to m.in. cellulit i nadwaga), poruszają zastój qi wątroby.
Przybliżę działanie kilku z nich, najbardziej dostępnych:
1.Skórka cytryny:
Ochładza gorąco krwi, wzmacnia qi i krew, korzystnie wpływa na skórę (trądzik, rumień). Ochładza gorąco pęcherzyka żółciowego i wątroby (obniża poziom trójglicerydów we krwi). Poprawia krążenie krwi w naczyniach włosowatych i żylnych kończyn dolnych.
2.Skórka kardamonu:
Kardamon ,,aromatycznie transformuje wilgoć, a jego skórka ma dodatkowo działanie moczopędne”, jest to cenna przyprawa, którą warto stosować!
3.Skórka dojrzałej mandarynki (chen pi):
Poprawia trawienie, usuwa zastoje w środkowym ogrzewaczu, odśluzowuje i osusza, wzmacnia układ pokarmowy. Skórka zielonej mandarynki działa dodatkowo silniej na zastój qi wątroby.
4.Skórka owocu granatu:
Działa przeciwpasożytniczo, wzmacnia qi jelita grubego, korzystnie wpływa na przewlekłe biegunki z zimna i osłabienia.
Pamiętajmy, żeby korzystać ze skórek roślin z upraw ekologicznych!
                                                                                                                              
Podziel się tym postem w mediach społecznościowych:

Related Posts