To, co proste często okazuje się genialne. Bardzo prosty przepis pomysłu mojego męża na daktyle ( ja dodałam do przepisu tylko sól)
Okazało się tak pyszne, że trudno było zachować umiar, więc uważajcie.
Daktyle bez pestek delikatnie przygniatamy łyżką, żeby uzyskać bardziej płaski kształt i podsmażamy krótko na niewielkiej ilości masła klarowanego na średnim ogniu z obu stron (z jednej strony 3 minuty, z drugiej minutę) i gotowe.
Podajemy oprószone odrobiną cynamonu i dobrej jakości soli, najlepiej jeszcze ciepłe.
UWAGA! Osoby z objawami gorąca z niedoboru yin muszą uważać na cynamon, można go wówczas nie dodawać.
Wg medycyny chińskiej:
-Daktyle i ghee, termicznie neutralne, smak słodki, odżywiają krew i płyny ciała, wzmacniają qi, nawilżają.
-Sól, ochładzająca, oczyszcza gorąco, nawilża, wzmacnia nerki, rozrzedza śluz.
-Cynamon ogrzewa, smak ostry, rozprasza zimno, porusza krew i zastoje.
-Smażenie przez krótki czas powoduje, że produkt jest chrupiący na zewnątrz, a soczysty w środku. Ma silną energię yang na zewnątrz i jest zrównoważony przez yin w środku.
Podsumowując krótko: jest to świetna wzmacniąjąca przekąska.
SMACZNEGO!
Related Posts
20 lip 2019
06 cze 2019
01 paź 2019
08 sie 2019
29 maj 2019
13 maj 2020
18 sie 2019
26 lis 2019
Recepta na zdrowie
Wewnętrznym korzeniem chorób są emocje: złość, gniew, frustracja (wątroba), podekscytowanie, przygnębienie (serce), zamartwianie się, rozmyślanie (śledziona, czyli ukł. pokarmowy), żal (płuca), lęk (nerki), szok (nerki, serce). Wszystkie emocje zawsze wpływają…
15 mar 2019
17 wrz 2023
21 lut 2021
03 sty 2020
22 lut 2019
26 cze 2019